Thuissituatie

Thuissituatie

Informele rechtsingang

Als je minderjarig bent, dus de leeftijd van 18 jaar nog niet hebt bereikt, kan je niet zelf een procedure beginnen, maar moet iemand anders dat voor je doen, je wordt dan vertegenwoordigd. Dit kan een ouder of voogd zijn, maar ook een bijzonder curator. De informele rechtsingang is een uitzondering hierop. In sommige gevallen kan je zelf als minderjarige naar de rechter stappen.

Een minderjarige mag een informeel verzoek indienen bij de rechtbank. Dit betekent dat je zelf een brief aan de rechtbank mag schrijven met jouw vraag of wens. Dat wordt een verzoek genoemd. De rechter besluit of hij het verzoek in behandeling neemt. Hij hoeft dit niet te doen als het kind jonger is dan 12 jaar. Een informeel verzoek indienen is mogelijk in de volgende situaties:

* Opkomen voor de belangen van de minderjarige (benoeming bijzondere curator)

* Wijzigen van het gezag

* Omgangsregeling wijzigen

* Wijzigen/instellen informatie- en consultatieregeling

Bij ons kun je terecht voor het schrijven van zo’n brief.

 

Weglopen van huis

Weglopen van huis doe je niet zomaar. Het kan zijn dat je thuis ruzie hebt gehad of dat je een veilige plek zoekt, omdat je je thuis niet veilig voelt. Maar mag dat wel zomaar?

Als jij nog geen 18 jaar bent dan beslissen jouw ouders waar je woont, omdat je als minderjarige handelingsonbekwaam bent. Dit betekent dat je als minderjarige geen overeenkomsten mag sluiten zonder toestemming van je ouders. Je mag je dus niet zomaar inschrijven op een ander adres, bijvoorbeeld bij een vriend, zonder toestemming van je ouders. Daarom is het goed om het hier eerst met je ouders over te hebben. Als jullie er in overleg uit kunnen komen dan kan dit spanningen voorkomen.

Het kan ook zijn dat jij je ouders op financieel gebied nog nodig hebt, bijvoorbeeld voor je studie of huur en dan is het ook fijn als je zonder problemen het huis uit gaat.

 

Als je ouders echt geen toestemming geven en jij het huis uit wilt. Dan kan je contact opnemen met ons. Misschien dat wij samen tot een oplossing kunnen komen.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op!