JONGEREN (12-18)

JONGEREN (12-18)

Pas als je 18 jaar bent, mag je echt alles zelf bepalen. Tot die tijd nemen anderen beslissingen over jou. Dit zijn vaak jouw ouders of verzorgers. Je kunt wel zeggen hoe je over hun beslissingen denkt. Misschien komen jullie dan samen tot een betere oplossing. Wanneer je ouder wordt, is het gebruikelijk dat je meer te vertellen krijgt. Als je twijfelt of een beslissing goed voor jou is, kun je er altijd met ons over praten.

Pas als je 18 jaar bent, mag je echt alles zelf bepalen. Tot die tijd nemen anderen beslissingen over jou. Dit zijn vaak jouw ouders of verzorgers.

Rechtsgebieden

Spijbelen

Tot je 18e moet je gewoon naar school. Behalve als je een mbo 2-, havo- of vwo-diploma gehaald hebt. In dat geval moet je tot je 16e naar school.

Als je niet naar school gaat wanneer je dat eigenlijk wel moet, heet dat spijbelen. Spijbelen kan je in de problemen brengen. De leerplichtambtenaar is iemand die in de gaten houdt of je wel naar school gaat. Als je zonder reden wegblijft, kunnen jij en je ouders worden gestraft. Jouw ouders kunnen dan bijvoorbeeld een boete krijgen.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op. 

Lees meer

Politie

Kinderen onder de 12 jaar krijgen geen straf als ze iets doen wat volgens de wet niet magJe ouders zijn dan verantwoordelijk. Als je ouder dan 12 bent, is dat anders! Ben jij tussen de 12 en de 18 en word je verdacht van een misdrijfbijvoorbeeld winkeldiefstal? Dan val je onder het jeugdstrafrecht en mag je meegenomen worden naar een politiebureau voor verhoor. Na maximaal 9 uur moet jij dan worden vrijgelaten. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie je dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op. 

Lees meer

Alimentatie

Als ouders het oneens zijn over kinderalimentatie, heeft het kind er dan ook wat over te zeggen? 

Jazeker! Minderjarigen vanaf 16 jaar kunnen aan de rechter hun mening geven over kinderalimentatie. Let op! Dit gaat alleen over kinderalimentatie, niet over partneralimentatie.  

Waarom 16? 

De wetgever vindt dat de meeste minderjarigen onder de 16 jaar hun financiën nog niet goed kunnen overzien. Vanaf 16 jaar mag je veel meer, zoals een arbeidscontract afsluiten en studiefinanciering ontvangen. 

Het is natuurlijk het allerbeste dat ouders hier zelf samen goede afspraken over maken. Dan hoef jij je daar geen zorgen over te maken.  

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op. 

Lees meer

Brief aan de kinderrechter

Het kan zijn dat jij thuis in een vervelende situatie zit en dat je graag je stem wil laten horen.

Onder de 18 jaar kan jij niet zelf een procedure beginnen. Een uitzondering is een brief aan de rechter. Het is belangrijk dat jij kan worden gehoord en dat jij je mening kan geven. Door het schrijven van deze brief kan je aan de rechter vragen om te worden uitgenodigd voor een gesprek zodat jij je stem kan laten horen. De rechter besluit na de brief te hebben ontvangen of hij jou uitnodigt voor zo’n gesprek. Hij hoeft je brief niet te lezen als je jonger bent dan 12 jaar, maar hij mag dit wel doen. Een brief schrijven kan je doen in de volgende situaties:

* Je wil dat de rechter iemand aanwijst die jou helpt met het opkomen voor jouw mening.

* Je wil dat het gezag over jou wordt veranderd naar een van je ouders.  

* Je wil de omgangsregeling veranderen, dus bijvoorbeeld wat vaker of juist minder vaak naar één van je ouders.

* Je wil de informatieregeling veranderen. Bijvoorbeeld dat een van je ouders minder over jou te horen krijgt.

Wij helpen jou graag met het laten horen van je mening en daarom kun je bij ons terecht voor hulp bij het schrijven van een brief aan de kinderrechter.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op. 

Lees meer

Nieuwsgierig?


Stel een vraag