SCHOOL

Heb jij vragen over de leerplicht, studiefinanciering of andere vragen over zaken die vallen onder het onderwijs? Dan kan je bij ons gratis en anoniem terecht. Zo kunnen wij je bijvoorbeeld helpen met het schrijven van een brief als je van mening bent dat je onterecht van de opleiding bent gestuurd. Of als je denkt dat er te veel collegegeld wordt afgeschreven en je niet weet waar het bedrag vandaan komt, dan kunnen wij voor jou uitzoeken hoe het precies zit. Wij kunnen je ook bijstaan in examencommissiezaken.

 

Leerplicht en kwalificatieplicht, wat is dat precies?

Het volgen van onderwijs vergroot de kans op een baan. Om die reden en om het recht op onderwijs te verzekeren zijn de leerplicht en kwalificatieplicht geregeld in de Leerplichtwet. In deze wet staat dat alle kinderen in Nederland tussen de 5 en 16 jaar leerplichtig zijn. Dit betekent dat je onderwijs moet volgen. Het is hierbij ook de bedoeling dat je echt naar de school gaat waarin je staat ingeschreven. Als je na je 16e nog geen diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) hebt, dan moet je tot je 18e naar school gaan. Dit heet een kwalificatieplicht. Deze plicht is in de wet vastgelegd om schooluitval van jongeren tegen te gaan. Na je 18e ben je niet meer verlicht om naar school te gaan.

 

18+

Als je 18 jaar of ouder bent dan ben je volgens de wet meerderjarig. Dit betekent dat je zelf beslissingen mag nemen, waarvoor je ook verantwoordelijk bent. Je mag bijvoorbeeld contracten sluiten, zoals een huurcontract en je mag stemmen.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op!