SCHULDEN

Het kan heel vervelend zijn als je schulden hebt. Bijvoorbeeld openstaande verkeersboetes, niet betaalde premies of schulden bij DUO. Je kunt er ook nog flinke ruzie over krijgen met je ouders. Je ouders zijn niet meer verantwoordelijk voor je schulden als je 18 jaar of ouder bent. Het maakt niet uit of je nog bij je ouders inwoont of niet. Je bent dan namelijk volgens de wet meerderjarig en financieel onafhankelijk. Dit betekent dat je zelf een overeenkomst of lening mag afsluiten en ook verantwoordelijk bent voor de schulden die hierdoor ontstaan. Je ouders hebben weliswaar een onderhoudsplicht tot je 21e jaar, dit is een financiële ondersteuning in de kosten van levensonderhoud en studie, maar schulden vallen hier niet onder. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor.

 

Jij of je ouders moeten in ieder geval wel je schulden afbetalen. Doe je dit niet dan kan je te maken krijgen met een deurwaarder.

 

Een deurwaarder int schulden voor de schuldeiser. Een schuldeiser is de persoon of instantie waaraan jij geld verschuldigd bent. Een deurwaarder kan jouw spullen innemen en je op deze manier dwingen te betalen. Wanneer jij je schulden niet betaalt en je schuldeisers een deurwaarder inschakelen, kan de deurwaarder ook de spullen van je huisgenoot innemen. Degene die iemand in huis neemt die schulden heeft, moet bewijzen dat de spullen van hem/haar zijn. Dit moet ergens uit blijken. Dit kan door bijvoorbeeld de facturen en betalingsbewijzen van alle waardevolle spullen die je koopt bij te houden en deze te tonen aan de deurwaarder.

 

Hoe voorkom ik zoiets?

Natuurlijk hoop je dat het niet zover zal komen. Soms kun je afspraken maken over het afbetalen van je schuld. Neem contact op met je schuldeiser. Je zou bijvoorbeeld een betalingsregeling kunnen vragen. Dit houdt in dat je je schuld in termijnen afbetaalt. Je schuldeiser is niet verplicht dit te accepteren.

Laat zien dat je er alles aan doet om de schulden af te betalen. Wij kunnen je helpen met een plan te bedenken of geven je tips en helpen bij het schrijven van bijvoorbeeld een brief.

 

ONDERHOUDSPLICHT

Je ouders blijven verantwoordelijk voor je. Ze hebben tot je 21e jaar een onderhoudsplicht. Dit betekent dat zij wettelijk verplicht zijn om financieel te voorzien in jouw levensonderhoud. Het is dan niet relevant of je studeert, uitwonend of thuiswonend bent en of je zelf een inkomen hebt. Hoeveel je ouders moeten bijdragen hangt af van jouw behoefte en het inkomen van je ouders.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op!