Brief aan de kinderrechter

Brief aan de kinderrechter

Het kan zijn dat jij thuis in een vervelende situatie zit en dat je graag je stem wil laten horen.

Onder de 18 jaar kan jij niet zelf een procedure beginnen. Een uitzondering is een brief aan de rechter. Het is belangrijk dat jij kan worden gehoord en dat jij je mening kan geven. Door het schrijven van deze brief kan je aan de rechter vragen om te worden uitgenodigd voor een gesprek zodat jij je stem kan laten horen. De rechter besluit na de brief te hebben ontvangen of hij jou uitnodigt voor zo’n gesprek. Hij hoeft je brief niet te lezen als je jonger bent dan 12 jaar, maar hij mag dit wel doen. Een brief schrijven kan je doen in de volgende situaties:

* Je wil dat de rechter iemand aanwijst die jou helpt met het opkomen voor jouw mening.

* Je wil dat het gezag over jou wordt veranderd naar een van je ouders.  

* Je wil de omgangsregeling veranderen, dus bijvoorbeeld wat vaker of juist minder vaak naar één van je ouders.

* Je wil de informatieregeling veranderen. Bijvoorbeeld dat een van je ouders minder over jou te horen krijgt.

Wij helpen jou graag met het laten horen van je mening en daarom kun je bij ons terecht voor hulp bij het schrijven van een brief aan de kinderrechter.

 

Hoe gaat dat, een brief aan de kinderrechter schrijven?

Je komt bij ons langs op het spreekuur. Je kunt iemand meenemen als je dat fijn vindt, bijvoorbeeld je broer of zus, of een ouder. Je schrijft dan helemaal zelf een brief, daar kunnen wij je bij helpen als je dat wil. Er zit verder niemand bij, want het gaat om jouw eigen mening. Wij vertellen hier aan niemand iets over.

Wij bewaren wij de brief heel goed, een week lang, zodat je nog eens rustig kunt nadenken of je de brief nog steeds wil versturen. Als je dat na een week nog steeds wil, geven wij de brief voor je af bij de rechtbank, waar de rechter werkt. Daarna krijg je een brief terug van de kinderrechter, waarin je wordt uitgenodigd voor een gesprek. In dat gesprek kan jij je eigen mening vertellen en waarom je die mening hebt.

Je mag niet zelf kiezen bij wie je wilt wonen, maar de kinderrechter luistert wel goed naar jouw mening. Daarna neemt de rechter een beslissing. Het belang van het kind staat daarbij altijd voorop.

Heb je hier vragen over? Neem dan contact met ons op!